Rotterdam heeft een rijke historie en die is uiteraard onuitputtelijk. Iedere dag opnieuw wordt het verleden aangevuld met tal van kleine feiten. Via beeld en tekst voegen zij iets toe aan onze gemeenschappelijke (contemporaine) geschiedenis. Journalisthistoricus Joris Boddaert beschrijft iedere zondag in deze rubriek een Rotterdamse foto. Meestal is het fotografisch beeld onbekend en van langer geleden.
Reacties: [email protected]
Onbekende familie
‘Onbekende familie, 1948’. een simpele titel onder een sfeervolle foto op bladzijde 23 van het prachtige boek ‘fotografisch atelier Van Dijk Rotterdam’. U ziet tien kinderen op een rij. Helaas is het om technische redenen slechts mogelijk de helft van de familiekiek te tonen. Op blz. 22 staat de rest van het tableau: moeder met zes dochters en een zoon.
Een gezin met zeventien kinderen?
Is dit werkelijk waar?
Jawel, de oudste zeven poseren even braaf. De jongedames in florissante jurkjes, de jongemannen netjes in het grijs. Het totale gezin bestaat uit 13 meiden en vier knullen. Een beetje onevenredig verdeeld, maar ja, chromosomen laten zich niet sturen, die bepalen nu eenmaal het geslacht. Het is niet anders.
Ik schreef al eerder over de Rotterdamse beroepsfotograaf F.H. van Dijk (1888-1977), wiens nagelaten werk zo enorm veelzijdig is. Zo’n 104 foto’s zijn gebundeld door uitgever Joop de Jong in genoemd boek en ik raad alle Rotterdam-liefhebbers aan om het boek te scoren bij boekhandel Snoek, Meent 126.
Die Van Dijk heeft gedurende een halve eeuw (1910-1960) werkelijk prachtige foto’s geschoten in onze stad. Zoals hij deze kinderen in de leeftijd van vier tot zeventien jaar met zijn camera heeft vereeuwigd. Klasse! Ik geef het u te doen, zo netjes met z’n allen op een rij. De leeftijden van de zeven anderen schat ik tussen de negentien en drieëndertig jaar.
Met andere woorden: moederlief baarde vermoedelijk op haar zestiende haar eerste dochter en bleef vrijwel continue zwanger tot iets voorbij haar veertigste. Overigens ziet moeder er op de foto stralend en een zeer gedistingeerd uit. De foto is uit 1948, dus wij kunnen gevoeglijk aannemen dat slechts de allerjongsten nog in leven zijn. Wat mij dwars zit is het feit dat de kinderen naamloos blijven. Van Dijk heeft geen notities achtergelaten. Enfin, hopelijk meldt één van de allerjongsten zich nog eens. Wat zou dat geweldig zijn!